"VEGA BERCIANA"

Extra-szűz olívaolaj- a mi olajunk!

 

  

TULAJDONSÁGAI

A méntridai Zöldarany, amellyel elkezdtük áldásos működésünket anno 4 évvel ezelőtt, 2016-ban extra szűz minősítést kapott. Ez egy coupage olaj, 90%-ban “cornicabra” fajtájú (A “cornicabra- kecskeszarv” elnevezést egyébként az olajbogyó alakjáról kapta, ha félbevágjuk, két kicsi szarvacskára emlékeztet. A méntridai Cooperativa Nuestra Señora de la Natividad  sajtolóüzemben készült (Toledo). Apóspajtás olajfáin termő bogyók is benne vannak. Intenzív, csillogó zöld színe van, ezért is kapta tőlünk a “Zöldarany” elnevezést. Savassága 0’3º. Ízében felfedezhetjük az érett paradicsom zamatát. Enyhén (de nagyon enyhén!) kesernyés, kissé pikáns, ugyanakkor egészében véve egy sima, kiegyensúlyozott olívaolajról van szó.

 

MIHEZ AJÁNLJUK?

Bázis olajként sütéshez-főzéshez egyaránt felhasználható. Egy löttyintés a levesbe, omletthez, hús, sült krumpli, hal vagy bármi más sütéséhez ugyanúgy tökéletes, mint salátákhoz. Azt ugye tudjuk, hogy mindegyik extra-szűz olívaolajjal lehet sütni, de az olajbogyó fajtájától függ, hányszor hevíthetö illetve, milyen hőfok az, amin még nem ég meg (190ºC). Fontos tanács az is, hogy mindig szűrjük le a használt olajat, és ne öntsünk hozzá a frissből. Ha nagyon elkezd füstölni, az már azt jelenti, hogy megég, ilyenkor már nem ajánlatos elhasználni. Salátákhoz is tökéletes.

EGÉSZSÉGES? NAGYON!

Rengeteg benne az E vitamin, és sok, többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz. Ezért tökéletes kiegészítője a szív- és érrendszeri betegségben szenvedő betegek kezelésének, és komoly segítséget jelent  különböző  idegrendszeri panaszok csökkentésében.

Szintén fontos szerepet játszik a szabad gyökök okozta sejtkárosodások kivédésében. Segít a kálcium, a magnézium, a cink felszívódásában, elősegítve így a csontok növekedését. Ugyanígy elősegíti az olyan zsírban oldódó mikroelemek, mint az A és D vitamin felszívódását is.

Székrekedésben szenvedőknek is ajánlott! (Minden reggel egy evőkanállal, ha lehet, frissen őrölt lenmaggal!)

Méntrida-Toledo