"VALLEPUSA"

Extra szüz olívaolaj, a Toledói- dombság arany-aranya 

(most nincs, és valószínüleg soha többet nem lesz,  bruhaha, de kegyeletböl itt hagyom a termékleírást, annyit dolgoztam vele anno...)

 
 

 

TULAJDONSÁGAI

Kellemes, illat- és ízvilágában egyszerü, extra szüz olívaolajjal állunk szemben, 100%-os “cornicabra” fajtaolaj. (A “cornicabra- kecskeszarv” elnevezést egyébként az olajbogyó alakjáról kapta, ha félbevágjuk, két kicsi szarvacskára emlékeztet.) (Az, hogy fajtaolaj azt jelenti, hogy 100%-ban ebböl a fajta olajbogyóból préselték). A Toledo megyei Santa Ana de Pusában  található, San Sebastiánról elnevezett sajtolóüzemben  készült. Santa Ana de Pusa egy 500 lelket számláló falu, ahol kb. 300-an olajoznak.

Tiszta, csillogó, aranyszínü nedü. Zöldes árnyalatú, de messze nem annyira, mint a méntridai Zöldarany.  Savassága néhol meghaladja a 0.2º-ot.

Illatában felfedezhetjük  az érett banán- és érett paradicsom enyhe aromáját.  Ízvilága nem annyira intenzív. Van egy kis kesernyés buquéja, de ez ne vegye el a kedveteket a kóstolástól! Föleg sütésre-fözésre ajánjluk, mivel nincs túl domináns íze, nem veszi el az ételek ízét. De salátákra ugyanúgy felhasználható.

Idéntöl kapható egy harmadik kiszerelésben is, a 3 db 7,5 decis üveget (kristály) tartalmazó szép díszdobozban.

 

EGÉSZSÉGES? NAGYON!

Rengeteg benne az E vitamin, és sok egészséges zsírsavat is tartalmaz. Ezért tökéletes kiegészítöje a szív- és érrendszeri betegségben szenvedö betegek kezelésének, és komoly segítséget jelent  különbözö  idegrendszeri panaszok csökkentésében.

Szintén fontos szerepet játszik a szabad gyökök okozta sejtkárosodások kivédésében.

Székrekedésben szenvedöknek is ajánlott! (Minden reggel egy evökanállal, ha lehet, frissen örölt lenmaggal!)

Segít a kálcium, a magnézium, a cink felszívódásában, elösegítve így a csontok növekedését. Ugyanígy elösegíti az olyan zsírban oldódó mikroelemek, mint az A és D vitamin felszívódását is.

MIHEZ AJÁNLJUK?

Bázis olajként sütéshez-fözéshez egyaránt felhasználható. Egy löttyintés a levesbe, omletthez, hús, sült krumpli, hal vagy bármi más sütéséhez ugyanúgy tökéletes, mint salátákhoz. Azt ugye tudjuk, hogy mindegyik extra-szüz olívaolajjal lehet sütni, de az olajbogyó fajtájától függ, hányszor hevíthetö illetve, milyen höfok az, amin még nem ég meg. Fontos tanács az is, hogy mindig szürjük le a használt olajat, és ne öntsünk hozzá a frissböl. Ha nagyon elkezd füstölni, az már azt jelenti, hogy megég, ilyenkor már nem ajánlatos elhasználni. Ez az extra-szüz olívaolaj cornicabra fajtájú olajbogyeszböl készül, ezért bírja a hevítést többször, mint pl. az arbequina vagy hojiblanca (ezeket inkább salátákhoz jó felhasználni). 

Santa Ana de Pusa (Toledo)