JUVENTUD

Juventud extraszűz olívaolaj (Juventud- Fiatalság- nem véletlenül!)

 

	
	
  

2016-os hír: „Aceites Juventud” elnyerte a a „Világ legegészségesebb Extra Szűz Olívaolaja” címet, magas oleokantál- tartalma miatt. 

 

 Egy, alapvetően az extra szűz olívalajak oleokantál tartalmát vizsgáló nemzetközi versenyen a spanyolországi Malagónban (Ciudad Real)  található „Finca La Oliveta” olajtermelő üzemében előállított Juventud olaj az előző szezonban kitüntetésben részesült.

Oleokantál: Az olajbogyók ibuprofénja

Az oleokantál egy olyan vegyület, amely a csípősebb, kaparóbb ízű extraszűz olívaolajokban található. A felfedezés jelentősége hatalmas. De hogyan is fedezték fel ezt a vegyületet?

Ez egy Szicíliában szervezett molekuláris táplálkozási kongresszuson történt, amikor is Dr. Beauchamp biológus életében először kóstolt extra szűz olívaolajat. A kaparó érzés, amit nyeléskor a torkában észlelt, az ibuprofénre emlékeztette, amellyel éppen akkor végzett kísérleteket.

 A biológus ekkor úgy döntött, hogy kísérletképpen elkülöníti az olívaolaj ezen molekuláját. Felfedezte, hogy ez természetes gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Az ibuprofénhez hasonlatos a hatása, ugyanakkor káros hatásai nincsenek.

Véletlenül fedezte fel Gary Beauchamp biológus, és mára már az egyes olívaolajok minőségének és az egészségre való jótékony hatásának értékelésénél az egyik fő vizsgálati tényezővé vált!

 Természetes  gyulladáscsökkentő hatása van, és védelmet nyújt a különféle betegségek ellen. Az oleokantál ugyanis segít megakadályozni a daganatos sejtek burjánzását vastagbél-, emlő-, prosztata- és a bőr rákos elváltozása esetén és egyfajta vérrákban (mieloma).

 Ezen kívül, hosszú távú fogyasztása segít a szív- és érrendszeri és neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzésében. Ez utóbbit számos tanulmány is bizonyította.

 

 2016-ban az Oleocanthal Nemzetközi Társasága  (International Oleocanthal Society) kitüntette ezt a Kasztília La Mancha-i extra szűz olívaolajat, rendkívül magas oleokantál-tartalma miatt. (Azt gondoljátok el, hogy ezeket a Cornicabra fajtájú bogyókat általában november végén-decemberben szüretelik. Rendkívűl jól tűri a hideget, ezért terjedt el ezen a részén Spanyolországnak –La Mancha tartomány- igen hideg is szokott ám lenni, az olajfa kb mínusz 6ºC-ig nem fagy el! Namost, a Juventud olaj friss sajtolásából már  október 15-én, kedden kaptunk mustrát! Ez azt jelenti, hogy nagyon zölden szedik le, még csak nem is kezd bebarnulni, úgymond kicsattan az egészséges anyagoktól, amik benne vannak (lásd polifenolénok-az egyik ilyen az  oleocanthal, melynek antioxidáns és gyulladácsökkentő hatása van, E-vitamin, K-vitamin)... itt jegyzem meg, egy nagyon erős, intenzív ízű olajról van szó! Keserű (a keserű jellemvonás az E-vitamin tartalmat mutatja-minél keserűbb, annál több benne az E vitamin), csíp- polifenolénok- tehát antioxidáns hatás, ezen belül is az oleokantál- ami gyulladáscsökkentő hatású- ennek magas tartalmát pedig a garatban a kaparó! érzés mutatja- itt megjegyzem, hiszen fontosnak tartom, bevallom, ettől az olajtól egyszer rosszul lettem... a névjegykártyánkon lévő fényképen ezzel az olajjal koccintunk Juankával, és én három jó nagyot kortyoltam belőle... nagyon rosszul lettem... annyira erős... nem szabad csak pár cseppet valamilyen finom kajára csepegtetni, és még így is egész nap megmarad az íze a szájban... csak előre szólok, hogy ne ijedjetek meg! Megéri fogyasztani, mert rettentő egészséges, de éppen ezért nagyon erős!- én szóltam!)

 

Az olajtermelő üzem vezetői nyilvánosságra hozták az elemzés eredményét, mely szerint 2016-os évben betakarított olajbogyókból kinyert Juventud olaj  oleokantál tartalma 10 miligrammal (per kg) meghaladta az előző évit, 164 mg/kg-ról 175 mg/kg-ra emelkedett! 

 

 Az Oleocanthal Nemzetközi Társaság (Oleocanthal International Society) és az Olecanthal-Spanyol Egyesület Andalúziai Társasága elismerését fejezte ki a malagóni „Aceites Juventud” csapatának magas minőségű olajáért, amely 2016-ban a világon a leggazdagabb volt oleokantál és más fenolok arányát tekintve, mely anyagok fogyasztása rettentő jótékony hatással van az emberi szervezet számára.

 

Aztán van egy olyan, limitált számú speckó (ha még lehet fokozni) BIO olajuk is, amelybe bio citromot varázsoltak. Ezt egyszer családi körben kipróbálták, és annyira finom lett, hogy azóta gyártanak belőle pár üveggel. Ez, a citrommal gazdagított olívaolaj tökéletes a kéz hidratálására (is)!! 

 

 KÓD: AJULB


	

	

(Érdekesség: a bármivel ízesített olívaolajakat nem nevezzük már olívaolajnak, hanem fűszerként kell őket említeni)