Articsókás húsgombócleves- nyami:)

Egy igazán remek ételt fogok most leírni nektek. Kicsit macerás, de nagyon egyszerüen elkészíthetö. Elsö hallásra fura, hogy a megsütött húsgombócokat megfözzük a levesben, és a sült krumplit is belerakjuk, és úgy esszük meg, de higgyétek el, nagyon finom!!! Gyerekeim imádják, söt, aki otthon (szóval itthon, vagyis Magyarországon) próbálta, mindenkinek rettentöen ízlett. Az articsóka kis savanykás ízt ad neki, jaaj, a leve a legfinomabb! Na, de kezdjünk bele, mert már csorog a nyálam…

 

Hozzávalók, remélem, semmit nem felejtek ki:

A húsgombóchoz:

-          40 dkg darált hús, ha lehet, csak marha legyen, bár úgy tudom, otthon nem adnak csak marhából darált húst, akkor fele disznó- fele marha

-          2 tojás

-          egy löttyintésnyi tej

-          só, fokhagyma (5-6 gerezd). Petrezselyem

-          olívaolaj természetesen! (ezzel kezdett volna kezdeni, persze)

-          zsemlemorzsa

aztán:   - liszt- a húsgombócokat beleforgatni

-          répa hámozva, gerezdekre vágva

-          borsó (lehet mirelit, én azt használom)

-          gomba (konzerv- egyszerübb)

-          sült krumpli (ezt nem írom le, hogy kell csinálni- de azért remélem, a fritözben is olívaolaj van- így sokkal finomabb a sült krumpli is!!!)

-          ARTICSÓKA!!!!!!

 

Aztán jöhet a menet!

 

A darált húst összekeverjük sóval, átpasszírozott fokhagymával, petrezselyemmel, állni hagyjuk kb. fél órát. De az is igaz, hogy néha nem is hagyom állni, ha nagyon sietek…J aztán belerakjuk a 2 tojást, egy löttyintésnyi tejet, és a zsemlemorzsát, hogy fasírtállagú húsmasszát kapjunk. Kis gombócokat formálunk (majd a fényképen látjátok, hogy mekkorák legyenek), lisztben meghempergetjük öket, és forró olajban megsütjük, hogy kérget kapjon (fritöz-fél-egy percig). Aztán belerakjuk egy fazékba hideg vízbe  a gerezdekre vágott répával együtt föni (ez is furcsa volt, hogy simán hideg vízbe kell rakni, semmi rántás meg ilyenek). Ez nincs az alapreceptben, de még finomabbá teszi, ha rakunk bele kis zellert- póréhagymát- fehérrépát)

Rakhatunk bele (én szoktam!) fokhagymát (mindenbe rakok!), babérlevelet is, petrezselymet. Ja, tetszés szerint sózzuk.

Amikor forr, beleöntünk egy jó adag fagyasztott borsót… Amikor a borsó is megfött, hozzáadjuk a gombát, és a legeslegeslegfontosabb, az articsókát!!!! Otthon én az Auchanban láttam konzervarticsókát, de lehet, hogy máshol is lehet kapni. Ha egészben van, kettö- vagy négyfelé vágjuk. A konzervben lévö lé felét is beleöntjük a levesbe, ettöl (meg persze magától az articsókától) lesz olyan finom savanykás-friss íze!!

ÉS KÉSZ!

Látható-szagolható-ízlelhetö csodát készítettünk! Csak kicsit macerás, elöször persze nézni kell a receptet, de másodjára- harmadjára már a kisujjatokból kirázzátok! Nekem olyan is volt, hogy elfelejtettem tojást-tejet, meg zsemlemorzsát rakni bele, úgy csináltam a húsgombócokat, és úgy is finom lett- kicsit kemények lettek a gombócok, az igaz…meg egyszer zsemlemorzsa helyett véletlenül búzadarát raktam a húshoz… kissé grízes lett az állaga, de azt is megettük!! Azért mondom, hogy kicsit lehet bénázni, de így is- úgy is finom lesz!!

A tálalás meg úgy néz ki, hogy mindenki fog egy adag sült krumplit, belerakja a levesbe, azt úgy eszi! A végén lehet kenyeret is bele aprítani, ha marad lé. De mondom, nekem legjobban a leve ízlik, csak úgy magában is szoktam enni (inniJ).

 

 

 

 

Olvass tovább: https://zoldarany.webnode.hu/news/articsokas-husgomboc-leves-nyami/